
מוטוריקה גסה
מה היא מוטוריקה גסה
המושג מוטוריקה גסה מתייחס לכל פעולה שאנו עושים: ריצה, קפיצה, הליכה, טיפוס, משחקי כדור, עלייה במדרגות ועוד. התפתחותה של המוטוריקה הגסה תלויה בהתנסויות וחזרתיות רבה. ככל שחווית התנועה תהיה טובה יותר כך יהיה רצון ומוטיבציה להתנסויות נוספות ולחזרה על אותה פעולה. ככל שתהיה חזרה על אותה פעולה כך היא תהפוך לשימושית וזמינה ותהווה בסיס להתנסויות חדשות. כאשר חווית התנועה אינה טובה תהיה הימנעות שתשפיע על המשך התפתחותה של המוטוריקה הגסה.
סימנים לכך שהמוטוריקה הגסה אינה מתפתחת בצורה מיטבית: נפילות, מעידות, סרבול, הימנעות מהתנסויות ומשחקים בעלי אופי מוטורי, פחד מנדנוד, התבוננות במשחק של אחרים (במקום להצטרף), איטיות, שימוש רב בשפה במקום בתנועה, תסכול וכעס שהסיבה להם לא תמיד ברורה.
הבשורה הטובה היא שניתן בקלות יחסית לייצר חווית תנועה נעימה ולאפשר התפתחות איכותית של המוטוריקה הגסה.
תפקודה של המוטוריקה הגסה משפיע על היכולת שלנו לתפקד ולהתנהל בתחומים רבים:
המוטוריקה העדינה: ככל שהמוטוריקה הגסה איכותית יותר כך המוטוריקה העדינה תתפתח בקלות רבה וטבעית יותר (למרות שיש ילדים שלמרות חוסר בתנועה גסה מפתחים את המוטוריקה העדינה ואף עוסקים בה רבות).
היכולת להתארגן ולתכנן פעולות יומיומיות: כל פעולה פשוטה שאנו עושים ביום יום (התלבשות, כניסה ויציאה מהמקלחת, סידור התיק, סידור אחרי משחק, אכילה ומשחק) תהיה איכותית או מסורבלת בהתאם לתפקודה של המוטוריקה הגסה.
הוויסות החושי: הימנעות מתנועה גסה ישפיע על האיכות והכמות של החוויות החושיות ולכך השפעה על המערכת החושית.
חוויות של מסוגלות והצלחה: התחושה שהגוף אינו מוציא לפועל פעולות כפי שהן תוכננו בראש יוצרת חוויה של אי הצלחה ומסוגלות. ככל שהמוטוריקה הגסה מתפקדת ומתפתחת טוב יותר כך קל יותר ליצור התאמה בין התכנון לביצוע ומתרחשות יותר חוויות של מסוגלות והצלחה.
היכולת ללמוד: המוטוריקה הגסה כוללת בתוכה מערכות האחראיות על למידה כמו מערכת ההצלבה והתפישה המרחבית. התפתחות תקינה שלהן מאפשרת למידה טבעית וזמינה.
התפתחותה של המוטוריקה הגסה מושפעת מכמה גורמים:
הוויסות החושי: קושי בוויסות החושי מביא פעמים רבות לצמצום בהתנסויות, צמצום זה כאמור משפיע על היכולת של המוטוריקה הגסה להתפתח באופן טבעי ואיכותי.
גמישות מפרקים: מצב מולד שבו המפרקים בעלי טווח תנועה גדול יותר. מצב זה מביא לעיתים קרובות לעיכוב בהתפתחות המוטורית בשנה הראשונה או ליצירת מנחים פחות רצויים כמו ישיבת w. כאמור זהו מצב מולד ואין אפשרות או צורך לשנות אותו אך חשוב לדעת שיש מה לעשות על מנת לצמצם את השפעתה של הגמישות על התפתחותה של המוטוריקה הגסה.
תונוס שרירים: או במילים אחרות מתח השריר, יכול להיות גבוה או נמוך ולשני המצבים יכולה להיות השפעה על התפתחותה של המוטוריקה הגסה.
מאמרים בנושא מוטוריקה גסה
איך אני יכולה לעזור לילד.ה שלך
טיפול פרטני: הטיפול מותאם אישית ומבוסס על אבחון שבו נבין אילו ממערכות המוטוריקה הגסה אינן פועלות בצורה מיטבית. באבחון נבדוק גם את המערכת החושית מכיוון שגם לה יש השפעה על המוטוריקה הגסה. עבור הילדים הטיפול הוא שעת משחק.
במקביל נקיים הדרכת הורים ובה נתמקד במשחקים שניתן לשחק בבית ובדרכים בהן אתם ההורים יכולים להוביל את התהליך להצלחתו.
הרצאה: בהרצאה נבין מה יכול להביא לכך שהמוטוריקה הגסה לא תתפתח בצורה מיטבית, כיצד התפתחותה של המוטוריקה הגסה משפיעה על תפקודי החיים השונים ואילו משחקים אפשר לשחק בבית על מנת לתמוך בהתפתחות המוטוריקה הגסה.
סרטונים בנושא מוטוריקה גסה
בסרטון זה אני מדברת על עיקרון פשוט לחיזוק חגורת הכתפיים שתוכלו לשלב במשחקים רבים.
טונוס השרירים בחגורת הכתפיים משפיע על היציבה ועל פעולות רבות של מוטוריקה גסה ועדינה ויש לו השפעה גדולה על התפקוד.
מתאים מגיל ישיבה ועד ביהס יסודי.
חיזוק חגורת כתפיים
קושי בהתארגנות הוא שכיח מאד ומשפיע על התפקוד בתחומים רבים.
בסרטון זה אני מדברת על מקור הקושי, אילו משחקים יכולים לעזור ומה עוד אפשר לעשות כדי להקל על ההתמודדות.
מתאים מגיל הליכה ועד ביהס יסודי.